Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Растението Кола

14 Юли 08, 00:41 / Автор: zeleno.bg
Любопитно
КОЛА

В тропическите гори на Западна Африка вирее в диворастящ и култивиран вид Cola acuminate (сем. Sterculiaceae), т.е. кола. Дървото е високо до18 м, дава ценни семена, които се наричат орехи кола.
Плодовете на растението са червенокафяви кутийки с форма на петолъчни звезди, разпадащи се на 3-8 едносеменни орехчета. Семената са овални, отстрани сплеснати, покрити с тънка червена или бяла ципица, и съдържат до 45% скорбяла, около 10% Белтъчини, 3% Кофеин и 0,2% теобромин. От едно дърво се получават около 50 кг семена. Освен хранителна стойност поради наличието на кофейн колата има възбуждащо действие, като чаят или кафето. В Западна Африка колата е любима подправка на негрите, които дъвчат пресните „орехчета”. Вкусът им е тръпчивосладък и бързо отстранява признаците на умора и глад. Нищо чудно, че с тези свои качества „орехчетата” се радват на широка популярност сред населението на Африка. Плодовете играят голяма роля в африканските обичаи и обреди. Младоженецът, който иска невестата си, подарява на майката на своята избраница няколко орехчета кола. Ако получи обратно бял орех, значи, че предложението му е прието, а червеният орех означава отказ.Изпращането или донасянето на орехчетата от кола като подарък е израз на приятелски чувства. Някога плодовете на колата са били употребявани вместо пари. У воюващите племена и пращането на червено орехче от кола означава обявяване на война, а на бяло – мир.
На едно и също дърво може да има както червени, така и бели семена, които се смятат за по-ценни. Едно дърво много рядко ражда само червени или само бели семена. Количеството на червените семена вероятно нараства с напредването на възрастта на растението. Плантациите с кола на територията на субтропическа Африка често са унищожавани от слоновете, които също много обичат колата.
В Африка главни производители на „орехчетата” на колата са Гана и Нигерия. Значителен брой сушени плодове се изнасят в САЩ и Западна Европа. Използват се при приготвяне на шоколада, на някои видове вина, а също и на популярната напитка кока-кола.
Прилагат се и в лечебната практика като лечебно и тонизиращо средство.
Същото приложение имат и семената на блестящата кола (C. nitida). Тя е широко разпространена в Западна Африка и на остров Ямайка. Семената и са популярна подправка сред местното население.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9155