Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Oпознай света / Океания

25 Май 08, 23:56 / Автор: wikipedia
Острови






Океания е географски (често геополитически) регион, състоящ се от много държави и територии, предимно острови (около 10 000 на брой), в централната и югозападната част на Тихия океан, между Австралия и Малайския архипелаг (на запад) и лишения от острови пояс (на север, изток и юг). Точният обхват на Океания е спорен с различни интерпретации относно включването на Източен Тимор, Австралия и Нова Зеландия.
В географско отношение, Океания се разделя на Меланезия, Микронезия, Полинезия и Нова Зеландия. Общата ѝ площ е около 1,26 млн. km². Най-големите острови — Нова Гвинея, Северният и Южният на Нова Зеландия, заемат около 80% от площта на Океания. Най-високата точка (5030 m) е връх Джая на остров Нова Гвинея. Островете имат орогенен, вулканичен или коралов произход. Те са върхове на подводни планински хребети. Климатът е предимно субекваториален и екваториален, а на юг — субтропичен и умерен. Често има тайфуни. Терените са влажни тропични гори, савани, ливади. Има малко видове бозайници и изобилие от птици; много ендемити.
В политико-географско отношение Океания е представена от над 20 независими страни и владения. В социално-икономическо отношение рязко се отличава развитата Нова Зеландия, чието население е предимно от преселили се тук европейци.
Броят на населението на Океания възлиза на около 10 млн. души. Териториалната им разпръснатост е специфична за този регион. Характерна особеност за населението на Океания е пъстрият расов и етнически състав. Коренните жители на най-големият остров в Океания — Нова Гвинея, са папуасите, а на остров Нова Зеландия — маорите. Местното население на Нова Каледония са канаките. Населението на някои от островите на Океания е главно с англо-саксонски произход. Такива са островите на Нова Зеландия.
Значителна е частта на селските жители — около 80% в Папуа - Нова Гвинея, 75% във Вануату и др.
Поради географските и демографските особености на Океания, основната част от стоковата продукция да се формира от риболова и земеделието — кокосови орехи, кафе, какао, подправки. Перспективен отрасъл в някои страни е добивът на ценна дървесина за износ — Папуа — Нова Гвинея, Соломоновите острови, Фиджи, западна Самоа. Животновъдството е добре развито в Нова Зеландия, където по брой на овцете страната е на 4-то място в света, по добив на вълна — на трето, а по износ на масло, месо, вълна — на едно от първите места.
По отношение на минералните ресурси се отделят две страни с много големи запаси на медна руда и злато — Папуа — Нова Гвинея, и на фосфорити — Науру. Намират се залежи от никелови руди, въглища и др. Промишлеността е много добре развита в Нова Зеландия — металургия, автомобилостроене, битова техника, цимент, хартия.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9497