Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Любопитно за животните / Голи животни

04 Април 08, 00:38 / Автор: admin
Голия чар
Голият чар на плешивците
 
Те са по-топли, беззащитни и не носят алергии като косматите си събратя
Без съмнение голите създания са неотразими. Те са по-топли, беззащитни и трогателни от своите космати събратя. Освен всичко друго популярността им се дължи и на баналния прагматизъм. Грижите за козината на обичайните кучета и котки сякаш никога нямат край: дългокосместите породи изискват специална козметика и редовно подстригване, но и това не спасява мебелите и килимите у дома. С голишарите всичко е много по-лесно.
Наистина, що се отнася да хипоалергичността, това за съжаление е заблуда. Алерголозите твърдят, че проблемът не е в козината на животните. Според тях алергичните стопани на голи питомци ще кихат точно толкова силно, както ако бяха си взели шотландска овчарка или персийски котарак.
Мнозина твърдят, че китайското голо качулато куче например въобще не е куче, а живо въплъщение на кучешката любов. Освен качулатия китаец, в категорията на вечно плешивите кучета влизат мексиканското голо и перуанското голо куче. „Мексиканците" имат още едно, трудно за произнасяне име - ксолойтцкуинтли, а „перуанците", обратно, се кипрят с твърде поетичното название „орхидеята на инките".
Перуанската порода с история от две хиляди години е обявена за национално достояние. Такова решение е било взето от парламента на страната, който е издал специално постановление. Правителството на Перу иска да се застрахова и да предпази от изчезване рядката порода.
Освен с другите достойнства кучетата притежават уникална особеност: тяхната кожа постоянно трепери, независимо от това, че на пипане е винаги топла. Казват, че такъв вибромасаж във вид на продължителен контакт с голото перуанско куче облекчава и лекува ревматизма.
Китайските голи качулати кучета са обитавали векове дворците на императорите. Днес обаче те са далеч по-популярни в Европа и САЩ, отколкото в историческата си родина. Тези миниатюрни кученца с крехко телосложение излъчват доста своеобразен аромат. Във всеки случай съвсем не миришат на куче. Затова пък със своята грива и опашка много приличат на миниатюрни кончета. Кожата на китайското голо куче може да бъде разноцветна - от розова до черна, включително и цвят „червено дърво", меден, син и бледо-лилав. Забавно е, но човечеството е създало тези мили играчки съвсем не за да ги дарява с любовта си, а за... ядене. Този кулинарен интерес към особата им кучетата дължат на нежността на своята кожа - на пипане тя прилича на човешката!
За мексиканските голи кучета казват, че изобщо нямат нужда от месо и могат през целия си живот да ядат само плодове и зеленчуци. Но има и такива познавачи на породата, които твърдят, че това е опасна заблуда за малките хищници.
Голите породи понасят доста добре европейската зима, тъй като телесната им температура е значително по-висока. Разбира се, щастливите стопани на такова чудо на природата едва ли ще се скъпят за модни дрешки.

 
Но внимавайте: „голишарите" непременно трябва да загарят! А опасността от изгаряне при тях е не по-малка, отколкото при стопаните им. Впрочем за разлика от всички останали представители на кучешкия свят голите кучета се потят, което макар и да създава грижи на стопаните, все пак е доста приятно: сякаш цялото куче се превръща в огромен приветстващ език.
Голи котки са имали ацтеките
 Сега съществуват три породи голи котки-сфинксове: канадски сфинкс, донски сфинкс и питерболд. Традиционно котката е нещо бяло и пухкаво. А при мяукащите плешивци кожата е прозрачна, може да се каже, че вътрешностите им се виждат. Това зрелище не е за хора със слаби нерви. Въпреки че голата котка е най-любвеобилната порода. Стремежът за постоянно общуване със стопанина е толкова типична черта на сфинкса, както и неговото горещо телце и необикновен външен вид. Заради извънземната външност тези създания понякога са наричани „лунни котки".
Мутацията е довела не само до кардинална промяна във външността на голите котки, но ги е лишила напълно от типичната за котките надменност, независимост и агресивност. Показателно е, че при малките котета очите се отварят много рано, има дори случаи, когато котетата са се раждали с отворени очи - като при хората.
3-о място по популярност за плешивите плъхове
Това домашно зверче е лишено от негативните асоциации със свободно бродещите им роднини. Разбира се, ако не се смята голата опашка. Според слуховете невинният декоративен гризач е станал жертва на „голата"мода. Голямото търсене на голи плъхове е довело до истинска беда за техните банални сиви и бели роднини. Недобросъвестни търговци на плъхове решават вечния си проблем - да продадат потомството възможно най-скъпо - по един прост и остроумен начин, с помощта на крем-депилатор. Обработени с него, обикновените плъхчета в ролята на голи носят на своите мъчители немалка печалба, а после естествено отново се покриват с козина. Получава се нещо като онзи анекдот за мъжа, който с мечка на каишка търси из пазара за животни на Подуяне кой през миналата година му е продал хамстер.
Списъкът от модерни „голишари" в последните години се допълва с нови екзотични зверчета - морски свинчета с вид на миниатюрни хипопотами; зайци, които повече приличат на някакво вкусно блюдо, отколкото на пухкава жива играчка. Говори се, че вече е видял бял свят и първият гол таралеж. Срещат се и голи маймуни, но те не са резултат от умишлена селекция, а голите кокошки имат по-голямо значение за мързеливите птицевъди, отколкото за любителите на домашни животни.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9967