Рейтинг: 3.00
(2203)
Начало
Новини
Външно оценяване 7 клас 2013
Външно оценяване 2014
Външно оценяване 2015 г.
Целодневно обучение
Проект УСПЕХ
Какво е ЖИВОТЪТ?
Какво е ЩАСТИЕ?
Какво е ЛЮБОВ?
За град Ловеч
Изгледи от един малък, но красив град
Опознай БЪЛГАРИЯ
За патрона на училището
История на училището
Нашите учители
Седмично разписание 2срок
Календарен график
ЕТИЧЕН КОДЕКС на работещите с деца
Наши приятели
Oпознай света
Изумително
Безопасна работа в Интернет
Информационни технологии
Любопитно в областта на ИТ
Страница за РОДИТЕЛИ
За отношенията деца - родители
Страница за УЧИТЕЛИ
ПРАВАТА на детето
Конституция за тийнейджъри
За любознателните
НАЙ-......
Съвети
Годишен хороскоп
Какво означава името ти
Именни дни
Цвете на месеца
НАРОДНИ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ
Любопитно за животните
Познавате ли това растение?
За любопитните
Още интересно
Други интересни факти
Албум на училището
Календар
Логопедичен кабинет
Интересни и полезни САЙТОВЕ
От тук можеш да научиш повече за ЕС
Творби на младите художници
Анкета
За контакти
Видео


Коментари На днешният ден.... Профил на купувача

Познавате ли това растение? / Екзотични плодове

04 Февруари 08, 23:36 / Автор: admin
Дуриан
Дуриан
Дуриан е тропическо дърво, разпространено основно в Югоизточна Азия, както и неговите плодове. Плодовете му са големи, бодливи с много минерали и хранителни вещества. Основен недостатък е острата им миризма. Зрелият плод може да достигне до 4 кг. Пътешественикът Ричард Стърлинг определя миризмата на дуриан, като "нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук". Поради този недостатък плодовете са забранени за транспортиране в самолетите, автобусите и градския транспорт в някои азиатски страни.


 
Тъмножълтият до маслинено-зелен плод е с продълговата, овална форма. Кората е покрита с къци, дебели, пирамидални, бодливи гърбици. Когато е напълно узрял, този плод разпространява неприятна за нас европейците, особено натрапчива миризма. Отглежда се в целия регион на Югоизточна Азия. В Европа се предлагат пресни плодове дуриан от Тайланд, в месеците от април до юли.
Има висока хранителна стойност.
Нарязани, плодовете трябва да се конумират веднага, защото месестата част много бързо става гранива и от оксидацията добва кафеникав цвят.
Най-вкусни са суровите плодове, поръсени със захар. Могат да се консумират и подправени със сол, черен пипер, лук.
Плод с вкус на сладко пиле може да се намери вече и на българските пазари.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9906